Saturday, April 30, 2011

Kek Coklat Moist



Assalamualaikum...


haaa....petang nie aku nak kongsi 1 resipi iaitu Kek Coklat Moist. Hurm...resipi nie aku dapat dari Kongsi Resipi kat facebook. Resipi nie dipostkan oleh Akak Norazizah Abdul Hamid. Thanks ye kak coz sudi kongsi resipi nie. Resipi nie dah lama aku nak buat tapi masa tak mengizinkan. So arini aku ada masa free sket so aku terus cuba buat.



tadaa...nie la hasilnya...lemak berkrim..hehehe... so kat bawah nie aku akan letak resipi tu, mane la tau korang nak cuba buat gak...hehehe...Selamat mencuba ye... :)

Resipi Kek Coklat Moist

Bahan - bahan;

3 cawan tepung gandum
3 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
1 s/t soda
1/2 s/t baking powder
1 cawan minyak jagung@ minyak masak biasa
1/2 cwan air
1 tin susu cair
4 biji telur
1 sudu teh emelco coklat/pes coklat
 secubit garam..


untuk membuat toping:

200 gm coklat masak
2 sudu besar susu pekat
6 sudu air panas.

dimasak secara double boiler

cara membuat;

-ayak tepung gandum,soda,baking.serbuk koko
-pukul telur sehingga kembang menjadi putih..
-gaulkan tepung menjadi rata ,masukkan sedikit garam,susu cair gaul lagi
-masukan air, gula,minyak gaul sehingga rata mengunakan spatula @ senduk pun boleh..
-last skali masukan telur yg dipukul kembang tadi bersama emelco coklat..gau
gris loyang yg besar x pasti brapa cm..
-masuk ke dalam loyang..kukus selama 1 jam...



p/s:
* jangan guna mixer time nak gaul bahan bahan utama coz kata akak norazizah kalo guna mixer time sejuk takot kek tu akan kecut.
* gaul dengan perlahan bahan bahan tu.
* aku kukus tadi dalam 45 minit je...guna lidi untuk tengok kek dah masak ke belum..
* boleh kurangkan gula kalo tak suka manis.


selamat mencuba....Sekian..

2 comments:

Mijoe said...

perghh...adoi..ni yang buat aku lapar ni.. turun KL, bawakkan utk den satu ye Fiq! :p

t-shirt sukhoi takde latest design ke?

anak merdeka said...

hahaha....biasenye tak sempat..cepat je habisnya.... erm stakat nie takde lagi...insyaallah dalam bulan 6 nie mesti banyak coz sambutan HUT TUDM.. nanti kalo ade aku roger

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...