Assalamualaikum...
Arini aku nak kongsi satu lagi resipi iaitu Daging Goreng Ala Cina.. So selamat mencuba k..
bahan2:
1kg daging lembu ( potong nipis n perap dgn garam sikit )
1/2 biji lada benggala ( potong memanjang, warna merah, hijau n kuning )
4 ulas bawang putih ( dimayang )
1 inci halia ( dimayang )
2 sudu sos tiram
1 sudu makan kicap manis
sedikit serbuk lada putih/hitam
gula
daun ketumbar
daun bawang
1/2 cawan air
1 sudu minyak bijan ( tp aku xletak )
minyak masak ( utk menumis )
cara:
perap daging dgn garam dalam 10 minit. panaskan minyak n goreng daging smpai separuh masak/goreng sampai air daging tu kering.
masukkan halia n bawang putih, tumis sehingga wangi then gaulkan daging td hingga sebati.
msukkan kicap, sos tiram then goreng lagi. pastu masukkan air n biarkan mendidih.
masukkan serbuk lada putih/hitam, sedikit gula then goreng sehingga daging empuk.
last sekali masukkan lada benggala merah, hijau, dan kuning, daun ketumbar, dan daun bawang.
dah selesai.....selamat mencuba ye...hehehe
Sekian....
2 comments:
selamat post se'tupperware' kat aku jugak ye Fiq! :)
hahaha....
Post a Comment